Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Mit kell tudni az ukrajnai helyzetről?

Konzuli tájékoztatás, a Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség nyilatkozata és a KKTE véleménye

Ukrajnában mozgalmasan telt a 2014-es év:

  • Janukovics megbuktatása és az európai értékek melletti kiállás Kijev főterén (Maidan)
  • A Krím-félsziget annektálása Oroszország által
  • Az új ukrán elnök, Petro Poroshenko megválasztása
  • Harcok zajlottak Kelet-Ukrajnában (Donyeck és Luhanszk megyékben) az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták között

Magától értetődő, hogy a fenti események okán az ember felteszi magának a kérdést, mielőtt elindul Ukrajnába síelni: biztonságos lesz ez? Van-e valamilyen veszélye?

A KKTE tagjai az elmúlt időszakban több alkalommal jártak Kárpátalján és Bukovelben. Ebben a régióban semmi sem érzékelhető a kelet-ukrajnai válságból. Bukovel egy üdülőövezet, ahol mindenkinek az az érdeke, hogy az oda látogató turisták a lehető legjobban érezzék magukat. Jelenleg ezzel nincs is semmi probléma. Természetesen amint ez a helyzet valamilyen okból kifolyólag megváltozna, mi leszünk az elsők akik nem fogjuk javasolni a kiutazást.

A magyarországi konzuli tájékoztatás szerint a kelet-ukrajnai régiók kivételével a helyzet mindenütt normalizálódott (így tehát Kárpátalján és a Kárpátokban is). A 2015. február 15-én életbe lépett minszki megállapodás a kelet-ukrajnai helyzeten is javított.

Végezetül pedig közöljük a Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség nyilatkozatát:

“A Kelet Ukrajnában dúló politikai válság negatív hatásai elérik a mintegy 1500 kilométer távolságra fekvő Kárpátalját is. Az általánosan tapasztalható bizonytalanság komoly kihatással van a régió turizmusára. Az utóbbi hónapokban változott az idelátogató turisták aránya: növekedett az ukrán, ugyanakkor jelentősen visszaesett a magyarországi és a más európai uniós országokból érkező turisták száma, ami érzékenyen érinti vidékünk turisztikai szolgáltatóit. A helyzet már csak azért sem indokolt, mert az ukrán nemzeti valuta inflálódása jelentősen olcsóbbá teszi a forinttal, illetve euróval rendelkező látogatók számára az itt tartózkodást.

A negatív tendenciák ellensúlyozására, illetve a közös fellépés és együttműködés erejében bízva alakítottuk meg a Kárpátaljai Magyar TDM Szövetséget. A szerveződés legfőbb célja a turizmus fejleszlésében érdekelt szereplők együttműködésének fejlesztése.

Ennek egyik első lépéseként közös nyilatkozatban szeretnénk hangsúlyozni, hogy Kárpátalján nem fenyegeti veszély az idelátogató turistákat! A korábbiakhoz képest nem tapasztalható változás a közbiztonság minőségében, nincsenek zavargások. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott tájékoztatás szerint Nyugat-Ukrajna, és azon belül Kárpátalja, az ott tartózkodás szempontjából biztonságos, illetve nem látják indokoltnak a tervezett kárpátaljai utazások elmaradását. A térséggel kapcsolatos információk felől érdeklődni az ungvári (+380 67 312 22 47), illetve a beregszászi (+38-067-310 6450) magyar külképviseleteken, illetve azok honlapján lehet.”

Hozzászólások

hozzászólás