Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Magyarként Ukrajnában – aktuális és hiteles információk (2018. november)

Közlemény a jelenlegi helyzetről

Az utóbbi hónapokban ismét megszaporodtak a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos hírek a sajtóban. Az ukrán és a magyar kormány között a közelmúltban diplomáciai szópárbajra is sor került. Mi az igazság? Mit érdemes tudniuk az Ukrajnába utazó anyaországi magyaroknak? Az alábbiakban erre igyekszünk hasznos és kézzelfogható információkkal szolgálni.

Ukrajnában egyre nagyobb nyomást gyakorol az állam Kárpátalján a magyar közösségre. Ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy Petro Porosenko ukrán elnök és a kormányzó erők alacsony népszerűségük miatt próbálnak úgy szavazókat szerezni a jövő tavasszal esedékes választásra, hogy szélsőséges indulatokat korbácsolnak. Erre használják fel a magyar közösséget is.

Az Ukrajna és Magyarország közötti politikai konfliktust az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvény 7. cikkelye okozza, amely korlátozza a kisebbségek – többek között a magyar kisebbség – anyanyelvének használatát az oktatásban és a mindennapokban. Ez ellen tiltakozik határozottan a magyar kormány, ez vezetett a két kormány közötti üzengetéshez.

A kárpátaljai magyarok elmondása szerint a kárpátaljai ukránok elenyészően kis része fogékony csupán a magyarellenes uszításra. Az állami hivatalokat leszámítva gyakorlatilag senkinek nincs baja a magyar kiírásokkal vagy a magyar szóval.

Jó hír, hogy személyesen semmiféle változás nem érzékelhető a korábbi időszakhoz képest, főleg nem a turisztikai desztinációkban, ahol továbbra is teljes a nyugalom és a magyarokhoz való hozzáállás sem változott negatív irányba.

Az emberekben erősen él a gyanakvás, hogy a mostani ellentétek mesterségesen lettek létrehozva, az egyszerű emberek között senkinek nem érdeke a békétlenség. A valódi ellentét az ukránok és az oroszok között áll fenn, nem az alig 150 ezres kárpátaljai magyar közösség a feszültség oka.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Ukrajna az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik. Kárpátalján viszont a kelet-ukrajnai válságot megelőző időszakhoz hasonlíthatóan jó a közbiztonság.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a Krímmel határos területen és a háborús övezetben növekvő feszültség miatt közzétette a terrorveszély által leginkább veszélyeztetett régiók névsorát.

A legkockázatosabb megyéket vörössel és sárgával, a kevésbé veszélyeseket kékkel és szürkével jelölték. Kárpátalját az SZBU a kékkel jelölt régiók közé helyezte. Ez azt jelenti, hogy Kárpátalja Kijev városához, illetve Kijev, Dnyipropetrovszk, Rivne, Csernovic megyéhez hasonlóan a biztonságos régiókhoz tartozik. A legbiztonságosabb besorolást kapta Ivano-Frankivszk (itt található a bukoveli síközpont), Lemberg, Ternopil, Kirovográd és Poltava megye.

A fentiek alapján továbbra is nyugodt szívvel javasoljuk a kárpátaljai, illetve a bukoveli régió turisztikai célú felkeresését. Az eseményeket folyamatosan figyeljük, esetleges változás esetén utasainkat azonnal értesítjük.

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztály

Közlemény kiadta:
Lakatos Dániel – Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület – travelbukovel.hu
Bíró András – UkrajnaiSíterepek.hu

Hozzászólások

hozzászólás