Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Ismertető a helyi italokról: mit érdemes megkóstolnod, hazahoznod?

Górcső alatt a részeg cseresznye és a tiszaborkúti kézműves sör

Minden területnek megvan a maga tradicionális itala, az ukránoké egyértelműen a vodka. Nem árt azonban ezen egy kicsit túllépni: vizsgáljuk meg, milyen különleges (alkoholos) italokat kóstolhatsz meg, ha Bukovelben jársz! Ebben a bejegyzésben két személyes kedvencemet mutatom be Nektek, az idei évre már mindkettő kényelmesen (és jó áron) beszerezhető Bukovelben, mert lett saját boltjuk a központban.

Piana Vyshnia (П’ЯНА ВИШНЯ), azaz: részeg cseresznye

A „részeg cseresznyét” Ukrajna (és azon belül Lemberg – Lviv) legjobb likőrjének tartják. A legenda szerint egészen a 17. századig nyúlik vissza a története: Lemberg összes háziasszonya ismerte a receptjét, valamint készítette is rendszeresen ezt a cseresznye alapú alkoholos italt. Az ital annyira finom, hogy nemtől, kortól és ízléstől függetlenül mindenkit magával ragad. Idővel a háziasszonyok mellett a legények is megtanulták a Piana Vyshnia elkészítésének receptjét. Minden randevúra, vagy ártatlan sétára magukkal vittek egy üveggel, a hölgyek pedig ezután nem tudtak ellenállni a kísértésnek.

A likőr csak 17,5% alkoholtartalmú, de itatja magát, így könnyen jó kedvre deríti a kisebb-nagyobb társaságokat. Az üveg alján alkoholban ázott cseresznyék vannak, ha szerencséd van, akkor jut a poharadba belőlük! Bukovelben a 2-es parkolóház aljában lévő üzletsoron van egy eredeti Piana Vyshnia bolt, ahol helyben fogyasztva, vagy különböző kiszerelésű (1 decistől 18 (!!!) literesig) üvegekben is megvásárolható a nedű. Vigyázz, ha szuvenírként vinnéd haza: a vámmentes határ fejenként 1 liter, nem több!

Tsypa (Ципа) kézműves sör, Tiszaborkút (Kvasy)

A kárpátaljai területen (Kőrösmezőtől 15 kilométerre) található Tiszaborkút, ez a festői környezetben lévő település, amely Ukrajna egyik legjobb kézműves sörfőzdéjével büszkélkedhet. Ha Bukovel felé tartasz, akkor átmész Tiszaborkúton, tehát meglátogathatod akár magát a főzdét is, ahol több mint 10 féle helyben csapolt sör, vagy még nagyobb választékban elérhető üveges sör közül válogathatsz, de ezen kívül vannak nagyon finom házi sajtok, lekvárok, savanyúságok is a kínálatban. Az árazás nagyon baráti, egy pohár kézműves sör ára 200 forint alatt van.

Ha nincs lehetőséged a főzdénél megállni, akkor sem kell lemondanod a remek Tsypa kézműves sörökről: Bukovelben már az 1-es és a 2-es parkolóház aljában lévő üzletsoron is van Tsypa kirendeltség, ahol hatalmas választékban elérhetőek ezek a különleges sörök. Megtalálható közöttük a sima láger, a búza, az IPA, dupla IPA, hucul IPA, stout és még számtalan variáció. Ne hagyd ki!

Hozzászólások

hozzászólás