Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Bukovel és a COVID-19 helyzet

Hogyan érinti a bukoveli utazásokat a koronavírus járvány?

A koronavírus járvány továbbra is életünk része, nem tudunk elvonatkoztatni ettől akkor sem, amikor a síelésünket tervezzük, szervezzük.

A TravelBukovel.hu még a járvány csúcsán, a 2020/21-es téli szezonban is ki tudott vinni egy maréknyi lelkes síelőt Bukovelbe, pedig ekkor még sem oltás, sem védettségi igazolvány nem volt.
Ami a jó hír: ennél sokkal jobb kilátásokkal vágunk neki az idei télnek!

A COVID negyedik hulláma Ukrajnában előbb kezdődött, mint Magyarországon, így a síszezon kezdetére már lecsengő ágba került. Az esetszámok és a korlátozások is csökkennek, Ivano-Frankivszk megye december 7-től már a kevésbé súlyos, sárga zónába lett besorolva, így a sípályára sem vonatkozik semmilyen korlátozás: nincs szükség tesztre, oltási igazolványra a sípálya és a kapcsolódó szolgáltatások igénybe vételéhez.

Az alábbiakban ismertetjük a jelenleg érvényes szabályokat (folyamatosan frissítjük az oldalt).

Mire számíthatunk?

Beutazás Ukrajnába 

Ukrajnába korlátozás nélkül beléphet az a külföldi állampolgár, aki rendelkezik WHO által elfogadott, két oltás dátumát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal (tehát minden oltás elfogadott, kivéve Sputnik V). Janssen vakcinából elegendő 1 dózis, a többiből pedig 2 dózis (nem elvárt tehát a harmadik vakcina).

Megfelel az is, ha két Sputnik oltás után harmadik oltásnak felvettél egy WHO által elfogadott vakcinát (pl. Pfizer).
Ebben az esetben az EU oltási igazolványoddal karanténmentesen be tudsz lépni Ukrajna területére.
Nem beoltottaknak két lehetősége van:

1, 72 óránál nem régebbi antigén, vagy PCR teszt (negatív eredménnyel) szükséges a határátlépéshez, valamint egy Ukrajnában elvégzett antigén vagy PCR teszt a belépést követő 72 órán belül. Az ukrajnai teszt lebonyolításában tudunk segíteni, várható költsége (teszt típusától függően) 400 – 700 UAH.

2, COVID betegségen átesetteknél az EU-s gyógyultsági igazolvány elfogadott (érvényessége 105 nap).

Ezen felül mindenkinek (oltottaknak is) rendelkeznie kell egy COVID biztosítással, melynek megkötésében szintén tudunk segíteni, ennek költsége 3 000 forint.

Korlátozások a sípályán

A bukoveli síközpont által kiadott közlemény szerint október végéig a dolgozók 100%-a felvette a koronavírus elleni védőoltást. A jelenlegi ukrajnai szabályozás szerint ha lesznek is későbbiekben a negyedik hullám miatt korlátozások (pl. a megbetegedések száma alapján országon belül vörös zónák), azok nem fognak vonatkozni azon helyekre, ahol az alkalmazottak és a turisták is megfelelnek az úgynevezett 3G szabályoknak (azaz rendelkezik negatív teszttel, oltással, vagy már gyógyult státuszban van).

Ez azt jelenti, hogy a síközpont szolgáltatásait oltási igazolvánnyal, COVID-ból felgyógyulást igazoló dokumentummal (10 napnál régebbi, 180 napnál frissebb), vagy negatív PCR teszttel (72 óránál frissebb) lehet igénybe venni. Ivano-Frankivszk jelenleg sárga zónába van besorolva, tehát nincs semmilyen korlátozás a bukoveli sípályán, a szolgáltatások igénybe vételéhez nem kell oltási igazolvány, vagy friss COVID teszt.

Amennyiben később romlana a helyzet és vörös besorolás lenne érvényben Bukovelben, akkor 3 helyen van (vagy lesz) lehetőség PCR tesztet csináltatni:

  • a központban a medical centerben
  • az 1-es parkolóházban (december 15-től)
  • a 2-es parkolóház 5. emeletén (január 1-től)
A helyszínen végzett PCR teszt 450 UAH-ba kerül (kb. 5 400 Ft), tehát negyedannyiba, mint Magyarországon. Az elvégzett teszt 72 óráig érvényes.

 

Hazautazás Magyarországra 

Jelenleg karantén, vagy bármilyen egyéb korlátozás nélkül lehet belépni Magyarországra Ukrajnából.

Szervezett utazások a 2021/22-es téli szezonban

Elég volt a bezártságból, várnak a kedvenc, tükörsimára ratrakolt bukoveli sípályáink!

Szervezett buszos utazások >>

Hozzászólások

hozzászólás