Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85

Bukovel és a COVID-19 helyzet

Hogyan érinti a bukoveli utazásokat a koronavírus járvány?

Bár bíztunk benne, hogy 2020-ban sikerül pontot tenni a koronavírus járvány végére, de sajnos a realitás azt mutatja, hogy az idei évünknek még része lesz a COVID, így fontos azt is tisztába tenni, miképp érinti ez a helyzet Bukovelt és azokat, akik idén is szeretnének hódolni kedvenc téli sportjuknak. Megpróbálunk ebben a bejegyzésben minden felmerülő kérdésre választ adni, azonban ha maradt még benned bármilyen bizonytalanság, akkor az ismert elérhetőségeinken nyugodtan keress fel és egyeztessünk!

Beutazás Ukrajnába

Magyarország COVID-19 megbetegedések szerinti besorolása Ukrajnában
Az aktuális besorolás ide kattintva elérhető.

 

FRISSÍTÉS: érkezik a koronavírus elleni védettségi igazolvány

További információk >>

Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kiváltható a hazaérkezés utáni kötelező 10 napos karantén.
Az igazoláshoz az alábbi módokon lehet hozzájutni:

  • ha valaki megkapta a védőoltást,
  • vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
  • illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Vizsgáljuk meg először azt, hogy Magyarországról Ukrajnába milyen módon lehet jelenleg beutazni.
Ukrajna vörös és zöld kategóriába sorolja be a világ országait az elmúlt 14 nap új COVID-19 megbetegedéseinek lakosságarányos száma alapján. Azok az országok kerülnek zöld besorolásba, ahol ez a szám alacsonyabb, mint Ukrajnában. Zöld besorolású országból korlátozás nélkül lehet Ukrajnába utazni, csak egy olyan utasbiztosításra van szükség, mely COVID-19 megbetegedés esetén fedezi az ellátás költségeit (ennek a biztosítási kötvényen külön szerepelnie kell, utazás esetén ilyen biztosítás megkötésében tudunk segíteni).

Azok az országok pedig vörös besorolás alá esnek, ahol az elmúlt 2 hétben lakosságarányosan több volt az új COVID-19 megbetegedés, mint Ukrajnában. Vörös országból való beutazás feltételei:

  • 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása VAGY 
  • 14 napos karantén, mely kiváltható egy Ukrajnában elvégzett PCR teszttel, ha annak eredménye negatív

Korlátozások a sípályán

A koronavírus járvány első hulláma alatt az osztrák síközpont, Ischgl egyik Après Ski (síelés utáni hütte buli) partiját tartották számon a járvány berobbanásának egyik fő okozójaként, ezért a síközpontok megítélése nem a legfényesebb, pedig néhány egyszerű szabályt betartva semmivel nem veszélyesebb a szabad levegőn síelni, mint este 6-kor bemenni egy emberekkel teli szupermarketbe…

Bukovel síközpont december 4-én megnyitott és tervek szerint normál üzemben fog működni az egész téli szezonban. Egyetlen kivétel a január 8-25 közötti időszak: erre a 3 hétre meghirdetett az ukrán kormány egy korlátozásokat tartalmazó intézkedéscsomagot, mely során az éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki, a wellnessközpontoknak pedig zárva kell tartania. A síliftek és a hozzá kapcsolódó (nem beülős) szolgáltatások ebben az időszakban is zavartalanul működnek, január 26-tól pedig minden visszaáll a régi rendre.

Fontos, hogy Bukovel koronavírus szempontból szerencsés síközpont, hiszen nem rendelkezik egyetlen zárt (kabinos) felvonóval sem: minden síliftje nyitott, ráadásul rengeteg szabadtéri büfével is rendelkezik. Az összes helyen ki van téve kézfertőtlenítő, a személyzet pedig minden esetben visel maszkot, ráadásul olyan országból, ahol a járványhelyzet rosszabb, mint náluk, csak karanténkötelezettség vagy negatív teszt mellett engedik az országba való belépést. Ezeket mérlegelve elmondható, hogy a helyzethez mérten biztonságosan kivitelezhető egy néhány napos bukoveli síelés.

Hazautazás Magyarországra

A jelenlegi szabályozás február 1-ig érvényes, de a kormányzati kommunikáció alapján várható, hogy ezt meg fogják hosszabbítani.
Ennek értelmében bármely külföldi országból hazatérve 10 napos karanténkötelezettséget írnak elő, amely két (egymáshoz képest 48 óra különbséggel elvégzett) negatív PCR teszttel kiváltható.

Egy kivételt említ a vonatkozó kormányrendelet: mentesül a belépési korlátozások és a karantén alól, aki már átesett a betegségen (*6 hónapon belül).

Hogyan tudom igazolni, hogy már átestem a betegségen?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ erről a következő tájékoztatást adta:
A hitelt érdemlő igazolás vonatkozásában jelenleg nincs formanyomtatvány. A COVID-19 betegségen való átesést igazolhatja akár kórházi zárójelentéssel, akár a véréből kimutatott antitestek jelenlétét igazoló szerológiai teszttel. Bármely magyar vagy angol nyelven, háziorvos, egészségügyi intézmény által kiállított okmány elfogadható, amelyben laboratóriumi eredmények alapján igazolják, a beutazó személy fertőzésen való átesettséget, gyógyulást. [Felhívjuk] a figyelmet, hogy antitest gyorsteszt eredménye – a tesztek megbízhatatlansága miatt – önmagában nem elfogadható. Mivel maga a jogalkotó sem adta meg az igazolások körét, annak elfogadhatóságáról mindenkor a beléptetést felügyelő határrendészet jogosult dönteni.

Amennyiben az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

A fenti leírást a TASZ weboldaláról másoltam be.

Idei egyetlen szervezett buszos utazásunkat annak tudatában hirdettük meg, hogy látunk rá esélyt, márciusban is szükség lesz hazaérkezéskor a 10 napos karantén letöltése.
Amennyiben a szabályozás változik, arról azonnal értesítünk!

Hozzászólások

hozzászólás