Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Beszámoló az I. Dragobrat sítáborról

Dragobrat, a freeride paradicsom

Január 27-31 között megtartottuk az első Dragobrat sítábort a travelbukovel.hu szervezésében. Végül 4 bátor jelentkező akadt, így velem együtt 5 fővel vágtunk neki a kalandnak.

Késő délután érkeztünk meg Kőrösmezőre, ahonnan egy 9+1 fős UAZ furgon vitt fel minket Dragobratra. Ez egy nagyjából 30 perces terepjárós túra. Saját autóval nem érdemes megpróbálkozni a feljutással, nem véletlen, hogy csak IGAZI terepjárók közlekednek ezen az úton!

A Hotel “Mountain” pályaszálláson szuper körülmények vártak, nagy és tiszta szobákat kaptunk, angolul beszélő recepcióst, kulturált éttermet 20 évvel ezelőtti árakkal (Jameson vagy Jack Daniels 5 cent = 500 Ft, a helyi (igen finom) kárpátaljai üveges sör pedig mintegy 220 Ft-ba került). Igény szerint szauna és biliárd is rendelkezésre áll.

Első nap megpróbáltuk megfejteni a kaotikus síbérlet rendszert, ami többé kevésbé sikerült is. Ami fontos, hogy semmi logikát ne keressetek benne! Összesen 4 különféle kártyát kell vásárolni, ezek között van érintős és vonalkódos is. Van, amit megválthatsz különböző számú csúszásra, van amire kreditek vannak feltöltve és annak megfelelően csökken a kredit, hogy melyik felvonót hányszor használod. A két fő felvonó az a sípálya két szélén található kettes ülős, közte vannak még csákányos liftek.

Sajnos első nap az idő nem fogadott minket a kegyeibe, viharos szél, havas eső és minimális látótávolság a köd miatt. Délutánra a lifteket is leállították. Mivel másnapra hasonló volt az előrejelzés, így eldöntöttük, hogy egy napra átmegyünk Bukovelbe. Ott déltől este 7-ig csúsztunk és nem okozott csalódást. De utastársaim elsősorban a freeride kaland miatt jöttek, így bíztam benne, hogy utolsó napra összeszedi magát az időjárás és felpattanhatunk a ratrakra…

Szerda reggel megint nagyon szelesnek tűnt az idő, de felmentünk a pályára. Elmentünk a helyi instruktorokkal 1 órára csúszkálni, ők már mutattak pályán kívüli lehetőségeket, belekóstoltunk a szűzhavazásba. De a ratrakról még mindig az volt az infó, hogy nem közlekedik a fenti szeles idő miatt. Beültünk hát egy nagyon családias hüttébe, kaptunk némi apróért egy hatalmas adag varenikit és megebédeltünk. Majd érkezett instruktorunk Májkl, aki szólt, hogy induljunk, mert mehetünk ratrakos túrára!

Ennek nagyon megörültünk és megkezdődött a kaland, amiért ennyit utaztunk. A ratrak hátsó részére egy ketrecet applikáltak fel az ukránok, a két szélén és az elején van egy-egy pad, valamint állóhelyek is ki vannak alakítva, így 10-12 fő tud rajta utazni. A ratrak felvitt néhány perc alatt az egyik hegycsúcsra, majd onnan az instruktorok iránymutatása alapján elindultunk lefelé a szűz hóban, ami azért néhol jeges volt, az elmúlt napokban tapasztalt erősen szeles időjárás miatt. De így is óriási volt az élmény! Csak az a 10 fő volt ott, akiket a ratrak hozott, senki mással nem találkoztunk fent a hegyen. Gyönyörű részekre jutottunk el, és néhol azért volt kihívás is a lejutásban. De két instruktor (egy a sor elején, egy a sor végén) vigyázott ránk végig. Snowboarddal és freestyle síléccel is szuper volt jönni lefelé ezeken a lejtőkön. Összesen 6 kört mentünk, ezzel el is telt a délután, majd beültünk új kedvenc helyünkre, az Oaza étterembe, hogy méltóképp zárjuk a dragobrat-i kalandunkat. Még biztosan visszatérünk…

Hozzászólások

hozzászólás