Kárpátok Kincsei Turisztikai Egyesület
Hívj minket: (+36) 20 378 23 85 (Viber)

Gyakran Ismételt Kérdések

Nyomd meg a kérdés mellett lévő [+] gombot, és lenyílik a válasz!
Ha nem találtál választ a kérdésedre, keress meg minket valamely elérhetőségünkön!

határátlépés | utazás | bukoveli sípálya | téli-nyári szezon | egyéb információk

Kérdések a határátlépéssel kapcsolatban

Szükségem van útlevélre vagy vízumra a határátlépéshez?

Útlevélre igen, vízumra nincs. Az útleveled a visszautazás napjától számított legalább 30 napig legyen érvényes!

Melyik határátkelőt érdemes megcélozni?

A lényeg, hogy ne Záhonynál lépj be Ukrajnába, hanem lehetőleg a beregsurányi (Asztély) vagy a tiszabecsi (Tiszaújlak) átkelőt válaszd. Ezek kisebb határátkelők, ezért sokkal rövidebb várakozásra kell számítani. Mindkettő 0-24 nyitva tart.

Mennyire problémás a határátlépés? Hallottam rémhíreket.

A legnagyobb sorok korábban a benzinturizmus miatt alakultak ki, de 2012-ben szigorítottak a szabályokon (egy héten csak egyszer lehet Ukrajnában tankolni), azóta normalizálódott a helyzet. A szigorítás miatt belépéskor és kilépéskor is ki kell tölteni egy papírt, a gépkocsi aktuális kilométeróra állásával és az üzemanyagtartályban lévő benzin/gázolaj mennyiségével (ezért célszerű tollat vinni). Magyarországról való kilépés jellemzően 15-30 perc, visszafelé menet a belépés pedig 30-45 perc között szokott lenni átlagosan. A fentebb említett két határátkelőnél egyesületünk tagjainak még nem volt kellemetlen élménye (nincs elvárt kenőpénz, nem szedik szét az autót és a csomagokat).

Jövedéki termékekből mennyit hozhatok át a határon vámmentesen?

Benzin: az autó üzemanyagtartályán kívül maximum egy 10 literes teli kannát.
Alkohol: minden 18 év feletti személy hozhat maximum 1 liter töményszeszt (pl. vodka) és 16 liter sört.
Dohány: minden 18 év feletti személy hozhat maximum 2 doboz (2×20 szál) cigarettát.

Átengednek a határon utánfutóval?

Sajnos nem. A pontos miértjét mi sem tudjuk, de a lényeg, hogy Magyarországról érkezve nem lehet az ukrán határt utánfutóval átlépni.

Kérdések az utazással kapcsolatban

Autóval indulnánk útnak, mik a legfontosabb tudnivalók?

1: mindenképp legyen érvényes zöldkártya (nemzetközi biztosítás) az autón, és ez legyen is Nálad. A zöldkártyát a biztosítótól tudod kikérni, ingyenes.
2: legjobb, ha az autó tulajdonosa (amivel mentek) veletek van. Ha ez nem megoldható, akkor legyen közjegyző által hitelesített kölcsönadási szerződés az autó tulajdonosa és a sofőr között.

Melyik útvonalat válasszam Budapest és Bukovel között?

Budapest – Nyíregyháza (M3) – Vásárosnamény (41) – Beregsurány (Asztély | Астей) – Beregszász (Beregove | Берегове) – Nagyszőlős (Vinogragyiv | Виноградов) – Huszt (Khust | Хуст) – Rahó (Rakhiv | Рахів) – Kőrösmező (Yasinya | Ясіня) – Bukovel (Буковель)

Yablunitsia után (Tatariv előtt), Kőrösmezőtől nagyjából 20 kilométerre kell bemenni balra a völgybe, hatalmas Bukovel feliratú tábla mutatja a helyes irányt. Egy vadonatúj, kanyargós hegyi szerpentin vezet fel egyenesen Bukovelbe, ahol egy körforgalom után leparkolhatunk a két fedett parkolóház egyikében.

Az utóbbi időben sokat javult az utak minősége Romániában, ezért jó néhány utasunknál nagy népszerűségre tett szert a Románián keresztül vezető útvonal. Mi is csak ajánlani tudjuk! 
Ebben az esetben a Csengersima (Pete) határátkelőn lépünk be Romániába, innen elmegyünk Máramarosszigetig (Sighetu Marmatiei), ahol egy kis határátkelőn belépünk Ukrajnába (2,4 méteres magasságkorlátozással számolni kell). Ekkor a határ túloldalán Aknaszlatina lesz, ahonnan a Kőrösmező (Yasinya | Ясіня) – Bukovel (Буковель) útvonalat kell követni. Ezzel a “trükkel” az ukrajnai út legrosszabb szakaszát kihagyjuk, így Ukrajnában kevesebb mint 100 km-t kell megtennünk Bukovelig. 

Milyen az utak minősége?

A magyar szakaszon az M3-as autópálya és a 41-es főút hibátlan, ez Budapesttől nagyjából 300 kilométer. A határ után az útminőség érezhetően romlik, hol jobban, hol kevésbé (Bukovelig további 230 kilométer). A fenti útvonalon haladva végig főút vezet Bukovel felé, falvakon áthaladva. Ha körültekintően vezetsz, nincs szükség magasépítésű autóra vagy terepjáróra hogy eljuss Bukovelbe, de az tény, hogy néha egész váratlan helyeken tud előkerülni egy hatalmas kátyú, ezért azt javasoljuk, hogy az utat úgy tervezd meg, hogy az ukrán szakaszt világosban abszolváld. Ez azért is célszerű, mert így nem okoznak akkora problémát az úttest szélén általában kivilágítás nélkül közlekedő gyalogosok és biciklisek.

Hány óra alatt lehet eljutni Bukovelbe Budapestről?

A határig 3 óra, a határátlépés 15-30 perc, az ukrán szakasz pedig 4 óra, így néhány megállással 8-9 órát érdemes számolni az útra.

Mennyibe kerül kint az üzemanyag? Megbízható?

Nagyjából 1 EUR literenként (a gázolaj kicsit olcsóbb, a benzin kicsit drágább). Javasoljuk, hogy Lukoil vagy OKKO kúton tankolj, és akkor az üzemanyag minőségére sem lesz panaszod.

Kell számítani az ukrán rendőrök kitüntett figyelmére?

Eddig nem voltak ezzel kapcsolatban rossz tapasztalataink, összesen egyszer birságoltak meg minket még 2007-ben, “gyorshajtás” miatt, de mindössze 2.000 forint volt a sarc. Viszont arra érdemes figyelni, hogy a megyehatárokon erős a rendőri jelenlét, időnként elkérik az útlevelet is, de ha minden rendben van akkor nem szívóznak, tovább engednek minden további nélkül.

Milyen a közbiztonság?

Ukrajna ezen része (Bukovel környéke) egy kis sziget: pontosan tudják, hogy a turizmusból élnek, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy bűnözők garázdálkodjanak a környéken. Ennek köszönhetően itt a közbiztonságra nem lehet panasz, még a sípálya aljában lévő fedett parkolóházak minden szintjére is jut egy biztonsági őr, ezért nem kell tartanod gépkocsi feltöréstől vagy más kellemetlen élménytől.

Mi a teendő baleset esetén, vagy ha nézeteltérésem támad a hatóságokkal?

Ilyen esetekre érdemes magadnál tartani a beregszászi magyar konzulátus elérhetőségeit.
Magyar nyelvű készenléti telefon bajbajutott magyar, illetve EGT állampolgárok ügyében: +38 067-312-57-84.
Konzuli ügyeleti telefon súlyos balesetek, kiemelten sürgős, hivatalos ügyek esetén: +38 067-310-64-50

Kérdések a bukoveli sípályával kapcsolatban

Van lehetőség Bukovelben síoktató segítségét igénybe venni?

Természetesen. A több mint 10 éve működő Bukovel Ski School szakképzett, angolul beszélő síoktatói szeretettel várnak.
Bővebben erről itt olvashatsz: Szolgáltatások Bukovelben

Tudok a helyszínen sífelszerelést bérelni?

Igen, a síparadicsom 16 különböző pontján vannak síkölcsönzők, ahol már napi 4,5 EUR-tól bérelhetsz magadnak felszerelést.
Ne feledd: bukósisak használata a bukoveli sípályán mindenki számára kötelező!
Bővebben erről itt olvashatsz: Szolgáltatások Bukovelben

A bukoveli sípályán tényleg mindenkinek kötelező a bukósisak viselése?

Igen, és ezt a személyzet nagyon komolyan is veszi, nem engednek fel a síliftre bukósisak nélkül. Nem csak gyerekeknek, hanem mindenkinek kötelező a bukósisak, kortól függetlenül.

Kérdések a téli-nyári szezonnal kapcsolatban kapcsolatban

Meddig tart a síszezon? Mennyire hóbiztos a hely?

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján november végétől május elejéig tart nyitva a síparadicsom. Egész márciusban és még április elején is jellemzően friss és vastag hóréteg borítja a pályákat, április végétől május elejéig viszont már egyre kevesebb pálya lesz nyitva, és ezeken is csak mesterséges (főleg hóágyú által előállított) hó található. Viszont ettől függetlenül hatalmas élmény pólóban és rövidnadrágban síelni májusban!

Mikor indul a rafting szezon?

Általában április és november között van lehetőség vadvízi evezésre, de természetesen ahogy a téli szezonban fontos tényező a hó mennyisége, úgy raftingnál nem elhanyagolható, hogy épp mennyi víz van a folyókban. Erről mindenképp tájékozódj, mielőtt útnak indulsz!

Mikor kezdhetik használni a kerékpárosok a Bukovel Bike Parkot?

A kerékpáros park minden évben június és szeptember között várja a látogatókat, ebben az időszakban reggeltől késő délutánig (ukrán idő szerint 9 és 17 óra között) működik a 2-es felvonó, aminek a hátulján egy masszív kampó várja, hogy ráakaszd a kerékpárodat.

Egyéb kérdések

Milyen időzóna van Ukrajnában?

GMT +02:00, azaz a magyar időhöz képest mindig egy órával később van Ukrajnában (amikor nálunk 14:00, akkor Ukrajnában 15:00).

Milyen valutát érdemes vinni az útra?

Ukrajna hivatalos pénzneme a hrivnya (UAH), váltópénze a kopek (100 kopek = 1 hrivnya). Nem érdemes Magyarországról vinned hrivnyát, mert nagyon rossz árfolyamon váltják. Célszerű a határtól néhány kilométerre lévő Beregszászban váltani, bankban (itt EUR-t és USD-t fogadnak el) vagy még jobb árfolyamon maszek pénzváltónál. Vannak kint megbízható kapcsolataink, akik a forintot is elfogadják és a lehető legtöbb hrivnyát adják érte. Végső esetben a bankkártyádat is használhatod, a kinti ATM-ek elfogadják a VISA és MasterCard kártyákat és elfogadható áron váltanak.

Mennyire drága/olcsó Ukrajna?

Annyira már nem olcsó, mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt, de a kinti árak még így is felüdülést jelentenek majd, ha eddig nyugatra jártál síelni. A hegyen természetesen minden drágább, de más országok hegyi áraival összehasonlítva már egyáltalán nem.

Nem beszélek ukránul, sem oroszul. Hogy fogom megértetni magamat?

Bukovelben az Info Centerben és a kasszáknál mindig beszélnek angolul, itt tehát nem lesz gond. Az éttermekben már ritkább az idegennyelv ismerete, sőt előfordul, hogy csak cirill betűs étlapról válaszhatsz, ami azért felér egy szerencsejátékkal, ha valaki nem ismeri ezeket az írásjeleket. Ha biztosra akarsz menni, vigyél magaddal egy orosz útikalaúzt, amiben az alapvető kifejezések (és ételek-italok) szerepelnek, de igyekszünk a weblapunkon is olyan helyeket javasolni, ahol nem ütközhetsz nyelvi akadályokba. Igény esetén egyesületünk természetesen tud biztosítani ukránul és magyarul egyaránt anyanyelvi szinten beszélő idegenvezetőt.